Gnosjös Fairtrade-grupp besökte sopplunchen i Åsenhöga

03/10/2024

Soppa som stöttar socialt på alla vis

Sopplunchen i Åsenhöga församlingshem är en tradition sen början av 1990-talet. Som mest har det varit hela 119 besökare. Något års uppehåll blev det under pandemin, men annars har man hållit i. De, som lagar soppan, startar dagen innan med att hacka grönsaker till grönsakssoppan. Ärterna får ligga i blöt ett dygn innan de börjar lagas till. Det är cirka sju damer som förbereder sopporna och pannkakorna. Detta görs helt ideellt, trots att det är många timmars arbete.

Finns det hjärterum, finns det stjärterum

Sopplunchen startar efter sommaruppehållet på hösten i september och serveras en torsdag varje månad, utom i december. Efter jul kör de igång igen. Och soppa serveras fram till april. De flesta av besökarna är årsrika, en del är daglediga, föräldralediga, men även tjänstemän och hantverkare brukar dyka upp på den populära tillställningen. Får man inte plats på första våningen finns ytterligare sittplatser på den andra!

Intäkterna går till välgörande ändamål

Förra årets soppluncher drog in 45 000 kronor. Dessa organisationer har fått 10 000 kr vardera; Operation Smile, Barnens Oas, Hela Människan Värnamo, Göteborgs Stadsmission mot hemlöshet och social utsatthet och 5 000 kronor till Gnosjö Global.

Genom att köpa rättvisemärkt kan du ge framtidstro

Samverkansgruppen för Fairtrade representerades av Ingalill Ebbesson och Anna-Karin Ramnemo under sopplunchen. De hade tagit med sig rättvisemärkta produkter att visa upp och för att påminna om att man genom att köpa fairtrade, kan ge de som skördar råvarorna långt härifrån en framtidstro.

Fairtrade i Gnosjö kommun

Gnosjö kommun är en diplomerad Fairtrade City sen 2008. Vi, som kommun, ställer krav i våra upphandlingar om att produkter ska ha producerats på ett rättvist och hållbart sätt. På så sätt bidrar vi till arbetet med Agenda 2030.

Redan idag köper vi in en mängd produkter som är Fairtrade-märkta, till exempel kaffe, te och bananer. Vår målsättning är att få med fler Fairtrade-märkta produkter i inköpen, och att de produkter vi redan köper in ska öka i andel.

Vi arbetar inte bara för en mer hållbar kommun, utan även för en mer hållbar värld. Du kan också hänga med på den resan. Ett enkelt sätt att bidra är att välja Fairtrade-märkta produkter när du handlar.

Vi har en samverkansgrupp i kommunen vars huvudsakliga uppgift är att sprida information om Fairtrade. Gruppen består av representanter från kommun, näringsliv och civilsamhälle.

Vill du vara med och påverka?

Tycker du att detta är intressanta och viktiga frågor och vill vara med och påverka? Då är du varmt välkommen att vara med i vår samverkansgrupp. Vi kan också komma ut till din organisation eller ditt företag, så berättar vi hur ni kan vara med och bidra.

Therese Ebbesson, therese.ebbesson@gnosjo.se
Christoffer Areskog, christoffer.areskog@gnosjo.se

GNOSJO BRAND 210904 2767

Söker du arbetskraft Q3-Q4 2025?

18/11/2024

Jobb- och utbildningsmässan är en unik chans att knyta värdefulla kontakter med unga talanger folkbokförda i Gnosjö kommun som kan vara en del av er kompetensförsörjning nu och i framtiden.

Läs merArrow-right
Marcus Brunner 2024 11 13

Gnosjöandan möter världen på Elmiamässan

15/11/2024

Elmia Subcontractor i Jönköping är en årlig internationellt präglad mässa där företag träffas för att ses – eller till och med göra upp en affär.

Läs merArrow-right
20240724 Ung Drive Flatenbadet Andreas Och Nancy

UngDrive-företagarna på Flatenbadet näst bäst av 427

29/07/2024

UngDrive-företaget på Flatenbadet har ett par veckor kvar tills sista öppetdagen. När de summera sommarens försäljning står det klart att deras företag hittills har sålt näst bäst av 427 Ung Drive-företag.

Läs merArrow-right
Bilder Swede Wheel

Samverkan mellan Gnosjöandans näringsliv och skolan

24/06/2024

NTA står för naturvetenskap och teknik för alla. Det är ett nationellt skolutvecklingsprogram som Gnosjö kommun varit med i sedan 2010.

Läs merArrow-right