Kärleken och jobbet fick Josefine Johansson att flytta hit
En av Sveriges bästa skyttar inom discgolfsporten har slagit ner sina bopålar i Marås.
16/11/2023
Den främsta anledningen till att folk flyttar är för jobb, men även kärleken har stor betydelse och får människor att flytta. Enligt studier är argumenten för de, som lämnar storstaden för landet, att det är nära till naturen, att familjen finns nära, att man kan bo billigare, att det är lugnare och mer fridfullt samt att det är bättre för barnen att växa upp.
Josefine Johansson är en av dem som valt att flytta. Hon har valt lilla natursköna Marås framför Örebro. Josefine är en av Sveriges bästa discgolfare. För henne var det kärleken och jobbet, som fick henne att ta steget att flytta hit. Det underlättade att veta att det fanns en 9-hålsbana på orten där hon kan bedriva delar av sin träning.
En energisk vinnarskalle
Vi träffar henne på en av fotbollsplanerna vid Töllstorpshallen en dag när det blåser halv storm. Hon har just avslutat arbetet för dagen på vårdcentralen Bra Liv i Gnosjö, där hon arbetar som fysioterapeut.
– Det var inte svårt att lämna Örebro för Marås, även om jag var ganska bortskämd där. Det fanns två 18-hålsbanor för discgolf i Örebro. Här finns bara en 9-hålsbana. Det var viktigt för mig att ha jobb innan jag flyttade hit och jag lyckades med det. Det är en trivsam arbetsplats. Jag har trevliga kollegor, så det känns väldigt bra.
För Josefine är träning och tävling en stor del av livet och det har det alltid varit. Att den nya discgolfbanan fanns gjorde steget att flytta hit betydligt lättare.
Josefine visar hur man ska hålla i discen för att få ett bra stabilt grepp, så att man kan styra hur den ska gå. Det är mycket teknik för att få den dit man vill. Josefine är en av Sveriges absolut bästa skyttar och tillhör den svenska eliten inom discgolf, så man kan inte få någon bättre instruktör.
– Jag älskar all sport och är en riktig tävlingsmänniska och vinnarskalle. Jag har så mycket energi som jag måste få ur mig. Att kunna ta mig hit till banan efter jobbet är verkligen bra. Tidigare har jag även spelat fotboll och handboll. Discgolfen började jag med 2019, så det är nästan fem år sen nu, gjorde min första tävling 2021.
Gnosjöandan känns av
I midsomras flyttade hon in för att bli sambo med Sebastian. Det var främst för honom som hon lämnade Örebro. Hon var på väg mot en discgolftävling i Finland på genomresa i Jönköping, när hon träffade honom. Det tog inte lång stund för att de skulle de fatta tycke för varandra.
– Visst har jag känt att mentaliteten är lite speciell här. Folk är mycket företagsamma. Om de ska göra något så gör de det direkt. Här tvekar man inte. Det var lätt för mig att ta steget flytta till Gnosjö. Från början kommer jag från Hallsbergs kommun, som har cirka 16 000 invånare, men i Hallsberg är det ungefär 10 000. Det är ganska utspritt, precis som här. Gnosjö känns som hemma.
Varje disc har sin uppgift, precis som i vanlig golf. Det finns exempelvis "driver" och "putter".
Fler vi är gnosjöandan
Ellen och Jonatan hittade hem vid sjön mellan skogarna
13/02/2024Ellen och Jonatan har bott i Ekhult utanför Åsenhöga i snart fem år. Att kunna ge sina barn samma trygga uppväxt som hon själv fått, var en av anledningarna till återflytten för Ellen Gottfridsson.
Läs merEldsjäl som återvänt hem skapar förutsättningar för inflyttade att stanna efter studier
11/12/2023Isak Nilsson på Zal produkter är en eldsjäl, som genom sitt engagemang i Ski Team Göhlin, fått flera skidåkare att stanna efter sina gymnasiestudier. En av dem är elitskidåkaren Elias Andersson.
Läs merJoel Björnlinger valde Gnosjö för skidåkningen, gemenskapen & entreprenörskapet
20/11/2023Här finns jobb direkt efter gymnasiet, skidkompisarna, möjligheten att starta företag och en fin tjej. Valet var att flytta hit var enkelt.
Läs merLinda Fransson
23/11/2022Linda Fransson är uppvuxen på det numera medelstora familjeföretaget Gnosjö Automatsvarvning. Ja, alltså bokstavligen uppvuxen på företaget. Hon föddes nämligen samma dag som köpet av bolaget gick igenom.
Läs mer